Cvijet koji je jedan od vjesnika proljeća i kojeg možete naći na bilo kojoj livadi zapravo ima veoma jako terapijsko dejstvo iako to mnogi nisu znali !
Tratinčica (lat. Bellis Perennis) se prije mnogo godina koristila za različita oboljenja, ali se njena primjena polako generacijama gubi.Prije se koristila za liječenje krvnih oboljenja, zatim za čišćenje i oporavak organizma od velike iscrpljenosti.
Tratinčicu možete koristiti na nekoliko načina, a najčešće se od nje prave sok ili čaj, a neki čak konzumiraju i listove tratinčice.
Sok od tratinčice se koristi kao izvanredan pripravak za čišćenje organizma od toksina.Naravno, najbolje ga je konzumirati svježeg, a čak se preporučuje da se miješa sa medom.Pije se svaki dan po 2-3 kašičice soka od tratinčice, može se razblažiti i sa vodom.Ima veoma dobro dejstvo na upaljene rane, na čišćenje pluća, kod edema i varikoziteta vena, a ujedno čisti i kožu.
Čaj od tratinčice se koristi za liječenje bronhitisa, a i kod poremećaja u digestivnom sistemu.Najčešći poremećaji su upalne reakcije želuca i crijeva, oštećenja jetre i na kraju bolesti bubrega.Takođe se smatra da pomaže i kod bolnih menstruacija jer ublažava grčeve, a koristi se i protiv reume, gihta i artritisa.Takođe se kombinuje sa orahovim listom kod unutrašnjih krvarenja.
Tratinčica za sjajnu kožu -izuzetno dejstvo ima jer sadrži saponine, flavonoide, polifenole i polisaharide.Svi ovi sastojci obnavljaju kožu i daju joj nov i sjajan izgled.Koristi se kao sastojak raznih krema, pa tako pomaže i kod problema sa hiperpigmentacijom, uklanja fleke i izbjeljuje kožu.
Mast za zglobove -listo tratinčice se izgnječe, i u to dodajete crni sljez (otprilike pola manje od tratinčice).Smjesa se preprži na maslacu i mast se procijedi kroz krpu u posudu u kojoj ćete držati mast.Zglobove masirati 2-3 puta dnevno.
Tratinčica u ishrani -listovi ovog cvijeta su izuzetno bogati vitaminima A i C.Najbolje ih dodavati drugim jelima (jelima od povrća, salatama, supama).U nekim dijelovima svijeta se tratinčica miješa sa svježim sirom i ima izuzetno lijep ukus.Pupoljci se mogu marinirati u octu i koristiti umjesto kapara.
Nema komentara:
Objavi komentar