Stranice

srijeda, 22. ožujka 2017.

Ishranom protiv RAKA debelog crijeva !

Rak debelog crijeva je jedan od najčešćih tipova malignih oboljenja današnjice.
Riziko faktori za nastanak raka svakako su genetika, radijacija, starost i sl.Međutim, faktor na koji mi ipak možemo uticati, a koji je prvi uzrok nastanka ovog oboljenja je ISHRANA.
Pravilnom ishranom se može spriječiti nastanak raka debelog crijeva za čak 60-70% !




Mi vam u ovom članku donosimo namirnice koje trebate izbjegavati, odnosno koje trebate preferirati u svojoj prehrani kako bi spriječili nastanak ovog malignog oboljenja.

5 NAMIRNICA PROTIV RAKA DEBELOG CRIJEVA



  1. Prvo mjesto kao i u prevenciji i liječenju većine oboljenja, zauzimaju voće i povrće.Razlog tome je posjedovanje ogromnih količina vitamina i minerala.Voće i povrće nije teško za probavu, lako se vari u našim crijevima i crijeva lako uzimaju sve potrebne komponente iz ovih namirnica.Istraživanja pokazuju da hrana bogata voćem i povrćem smanjuje rizik od nastanka raka debelog crijeva i do 25%.
  2. Izbacite konzumiranje alkoholnih pića ili makar smanjite na minimalne vrijednosti ukoliko niste u mogućnosti da prestanete.Osobe kod kojih se već počeo razvijati rak debelog crijeva ne bi smjele nipošto da konzumiraju alkoholna pića.Međutim, ukoliko želite preventivno da prilagodite svoj način života i ishranu kako bi spriječili nastanak malignih oboljenja, onda dolazi u obzir 2 čaše alkoholnog pića na dan kada su u pitanju muškarci, a 1 čaša za žene.Razlog odobravanju alkohola je taj što skoro sve vrste alkoholnih pića imaju i pozitivne strane, kao npr. vino koje poboljšava krvnu sliku, pivo u čišćenju bubrega i sl.
  3. Izbjegavajte hranu koja sadrži zasićene masne kiseline, a preferirajte onu sa nezasićenim masnim kiselinama.U prevodu, izbjegavajte masti, a okrenite se uljima.Razlog tome su koncentracije holesterola koje se nalaze u ovim supstancama,Pa tako studije pokazuju da hrana bogata zasićenim masnim kiselinama (crveno meso ) povećava rizik od nastanka debelog crijeva, dok sa druge strane nezasićene masti ( omega-3 masne kiseline, riblje meso) zapravo smanjuju rizik od nastanka oboljenja za 10-15%.
  4. Povećajte konzumaciju tzv. "narandžastih namirnica".Boja namirnice obično govori o tome šta ta namirnica sadrži, a narandžasta boja potiče iz karotena,Mi ga u organizam najčešće unosimo u obliku beta-karotena, a kao takav on se nalazi u mrkvi, slatkom krompiru, bundevi i sl.
  5. Povećajte udio namirnica bogatih vlaknima.Hrana bogata vlaknima zapravo na svojevrstan način usporava probavu, ali to usporenje omogućava dodatno ekstrahovanje svih potrebnih supstanci iz namirnica koje smo unijeli hranom.Tako crijeva imaju duže vremena da djeluju svojim enzimima na hranu i maksimalno iskoriste ono što unosimo u tijelo.
    Zato je potrebno da što više konzumirate namirnice poput jabuke, kruške, šargarepe, brokula, pasulja. oraha, pirinača i sl.

Nema komentara:

Objavi komentar