Stranice

srijeda, 22. ožujka 2017.

Poslije ovoga ćete je sigurno prestati izbjegavati u ishrani !

U današnje vrijeme mnogo se priča o tradicionalnoj kuhinji, raznim receptima i pripravcima koje su naše nene i njihove nene pripremali, ali veoma malo se priča o pravim zdravim namirnicama koje su konzumirali tada.Jedna od tih namirnica koja se danas rijetko koristi, a ima izuzetne sposobnosti je i zelena biljka- bamija.Djeca i omladina vjerovatno ni ne poznaju ovu biljku niti znaju kako ona izgleda, osim ako ih njihove bake nisu tjerale da jedu.Zato mi donosimo članak o ovoj biljci izuzetnih svojstava i nadamo se da će to doprinijeti njenoj češćoj konzumaciji.

Ova biljka iz porodice sljeza može da naraste i do metar u visinu, plod joj je duguljastog rebrastog oblika i veoma lako je svarljiv, a ujedno sočan i prijatnog ukusa.Za ishranu se koriste mladi nedozreli plodovi koji se prilikom kuhanja raspadnu, te tako oslobode veliki broj malih sjemenki koje su itekako bogate bjelančevinama i mastima, pa ih vegani često koriste kao izvor upravo ovih nutritivnih komponenti.

Njihova prezervacija se vrši tako što se mlade bamije suše i nanižu na konac.Takođe se mogu sačuvati i tako što se zamrznu, mariniraju ili samelju.

Bamija je izuzetno bogata vlaknima, koji su veoma važni za održavanje normalnih razina holesterola u krvi, važni su za normalno varenje i stabilizaciju nivoa šećera u krvi.
Pored toga sadrže i brojne minerale i vitamine.Najviše su izraženi vitamini iz grupe B (B1,B2 I B6)  koji su važni trudnicama.Oni proizvode folate koji su veoma važni za prve 3 nedjelje trudnoće, ali i u nastavku razvoja ploda, te sprečavanju nastanka bilo kakvih urođenih anomalija.

Sljedeća bitna komponenta je vitamin C koji se nalazi u velikim količinama.On je bitan za prevenciju nastanka dijabetesa, a ukoliko se već razvila bolest on će maksimalno ublažiti simptome koji prate ovo često oboljenje.Prije se koristio i za liječenje astme i različitih respiratornih problema, ali to dejstvo nije sasvim dokazano.Pored toga, vitamin C je važan i za zdravu i sjajnu kožu, zatim pospješuje rast i regeneraciju tkiva i pojačava produkciju kolagena.

Bamija sadrži polisaharide koji djeluju stimulativno na organizam i na naš krvotok, pa će samim time dovesti do boljeg funkcionisanja mozga, što znači da poboljšava osnovne kognitivne sposobnosti.

Jedno od najvažnijih dejstava je antioksidativno dejstvo bamije, odnosno ona uništava slobodne radikale u organizmu koji su glavni uzrok starenja i propadanja organizma.Bamija tako doprinosi čvrstini krvnih sudova, te eliminiše nepotrebnu sluz iz respiratornog trakta.

Posljednja istraživanja pokazala su da redovna konzumacija bamije smanjuje rizik od nastanka bubrežnih oboljenja.Razlog tome je taj što je bamija bogata dijetetskim vlaknima, te ujedno i pospješuje zdravlje debelog crijeva i sprečava nastanak ulceroznog kolitisa, ali je važna i za ostatak digestivne cijevi.

Nema komentara:

Objavi komentar