Stranice

utorak, 14. ožujka 2017.

Himalajska sol- pravo bijelo zlato?

Mnogo puta smo čuli da sol zapravo nije zdrava, da dovodi do mnogobrojnih štetnih posljedica u tijelu, a najčešće se spominje dejstvo na krvni pritisak.Naime, povećan unos soli u organizam zapravo povećava zadržavanje vode, što dovodi do kumulacije vode i povećanja samog krvnog pritiska.
Međutim, u posljednje vrijeme mnogo na reklamama slušamo o specijalnoj soli- HIMALAJSKA SOL.Šta je to zapravo?




Himalajska sol ima savršenu kristalnu strukturu.Zahvaljujući tome, tijelo može veoma lako asporbovati sve minerale i elemente koji se nalaze u našem tijelu, a njih u ovoj soli ima vjerovali ili ne- ČAK 84.
Prije su himalajsku sol koristili isključivo kraljevi, te je zbog toga dobila naziv 'bijelo zlato'.Tada su je smatrali veoma učinkovitom u liječenju reume, astme, alergija i slično, ali današnja istraživanja pokazuju da ova sol ipak nema toliko dobro dejstvo.Međutim, ona znatno potpomaže u profilaksi, odnosno u očuvanju integriteta i funkcije određenih organa.
Veliki je broj pozitivnih učinaka na organizam, a mi ćemo vam ih prikazati:

  • Izbacuje višak kiselina iz ćelija
  • Regulira nivo vode u organizmu
  • Opskrbljuje organizam vrijednim mineralima i nutrientima
  • Djeluje kao antihistaminik
  • Čisti pluća
  • Smanjuje začepljenje sinusa
  • Reguliše probavu
  • Jača libido
  • Pomaže apsorpciju hrane u crijevima
  • Pomaže ravnotežu šećera u krvi
  • Reguliše rad srca i krvni pritisak
  • Čuva krvne žile
  • Štiti bubrege i žučnu kesu
  • Pomaže relaksaciju i lakši san
  • Sprečava nastanak grčeva u mišićima
  • Čuva kosti jakima
Nakon svih navedenih efekata postaje jasno da himalajska sol ima ogromnu prednost u odnosu na kuhinjsku sol koju svakodnevno koristimo.Ipak, na kraju treba napomenuti da je i kuhinjska sol u određenim količinama izuzetno zdrava i ispoljava većinu ovih efekata, ali su granice između pozitivnog i negativnog dejstva kuhinjske soli veoma tanke.

Nema komentara:

Objavi komentar