Stranice

ponedjeljak, 13. veljače 2017.

Da li pripremate hranu na zdrav način?

Kako vrijeme odmiče. postoji sve više načina na koji pripremamo hranu.Hranu obrađujemo na  kako bismo je, pored boljeg ukusa, očistili od mikroorganizama (visoke temperature i voda imaju bitnu ulogu u tome).Danas se najčešće pečenje hrane vrši na ulju, nešto manje na masnoći, ali da li ste znali da je vrsta ulja koje koristite veoma bitna? Danas se najčešće koristi suncokretovo ulje zbog svoje pristupačnosti i relativno niskih cijena, ali je dokazano da ta ulja imaju dosta štetnih efekata na organizam, pa se preporučuje korištenje maslinovog ulja.



Maslinovo ulje je produkt koji se dobija iz ploda maslina (lat. olea europea) i danas se može naći u svim supermarketima i veoma je pristupačno, ali znatno skuplje od nekih drugih vrsta.Takođe, maslinovo ulje imamo u više oblika, a to su:
  1. Djevičansko- sadržaj masnih kiselina je do 2%
  2. Ekstra djevičansko- kiselost ne prelazi 0,8% i predstavlja najzdraviji tip maslinovog ulja
  3. Sansa ulje- rijetko se koristi zbog svoje slabije kvalitete
  4. Čisto maslinovo ulje- kiselost oko 5%
Zašto koristiti upravo maslinovo ulje?


Naslov ćemo opravdati pregledom hranjivih vrijednosti koje sadrži maslinovo ulje, te dejstvom na organizam i u prevencijama oboljenja.Najvažnije je naglasiti da maslinovo ulje NE SADRŽI holesterol, što znači da je smanjen rizik od nastajanja ateroskleroze.
U 100 g maslinovog ulja nalazi se:
  • Masti- 100 g
  • Holesterol- 0 g
  • Natrij- 2 mg
  • Kalij- 1 mg
  • Kalcij- 1 mg
Pozitivni učinci maslinovog ulja

Dobre strane maslinovog ulja su mnogobrojne,a mi ćemo ih nabrojati i posvetiti se onim najvažnijim:
  • Daje kožu svježinu i poboljšava stanje kože
  • Sprečava procese starenja na koži
  • Pomaže cijeljenju kože
  • Kosi daje sjaj i usporava opadanje kose
  • Sprečava pucanje noktiju i jača ih
  • Prevencija diabetes mellitusa tip 2
  • Jača kosti
  • Pomaže mršanju
  • Sprečava aterosklerozu
  • Odstranjuje kamenac iz bubrega
  • Stvaranje ušnog voska važnog za zaštitu uha
Najvažnije je svakako sprečavanje nastanka diabetesa, jačanje kostiju što sprečava nastanak osteoporoze i smanjuje rizik od nastanka srčanog udara jer ne sadrži holesterol.
Maslinovo ulje reguliše nivo šećera u krvi, pa je ishrana bogata uljima ovog tipa veoma važna i u održavanju normalnog šećera u krvi kod dijabetičara, a tako i kod prevencije nastanka samog oboljenja.

Jačanje kostiju dokazano je istraživanjima određenih tipova dijeta, gdje je primjećeno da osobe koje su koristile maslinovo ulje sadrže veće količine osteokalcina, supstance koja doprinosoi jačini kostiju i koja ukazuje na zdravlje kostiju, a to znači i prevenciju osteoporoze.

Na kraju ono najvažnije, smanjenje rizika za nastanak srčanog udara.Kao što smo već naveli, ova činjenica se zasniva na odsustvu holesterola u maslinovom ulju.Dokazano je da dijeta u kojoj se koristi maslinovo ulje, prevenira nastank srčanog udara za čak 41%.Pored toga što ne sadrži holesterol koji je glavni uzrok ateroskleroze zbog koje najčešće i nastaje srčani udar, maslinovo ulje potpomaže odstranjivanju krvnih ugrušaka koji začepe krvne sudove i sprečavaju protok krvi.

Nema komentara:

Objavi komentar