Stranice

utorak, 14. veljače 2017.

5 super-efekata đumbira

Đumbir (lat. Zingiber officinale) je gomoljasta biljka čije se korijenje koristi kao začin, te takođe ispoljava i niz dokazanih pozitivnih dejstava na vaše zdravlje.Korijenje đumbira se najprije počinje koristiti u Indiji odakle i vodi porijeklo, ali veoma brzo dospijeva u Europu gdje se zadržao do sada.
Đumbir je prepun hranjivih materija (nutrienata) i danas se često kombinuje sa limunom pri čemu jača naš organizam i daje još bolje rezultate.



Sastav i primjena
Kao što smo već naveli, đumbir je bogat nutrientima, ponajviše mineralima.U 100 g đumbira  možemo naći sljedeće materije:
  • Masti (lipidi) - 0,8 g
  • Šećeri (ugljikohidrati) - 18 g
  • Bjelančevine (proteini) - 1,8 g
  • Natrij- 13 mg
  • Kalij- 415 mg
  • Vitamin C- 5 mg
  • Željezo- 0,6 mg
  • Kalcij- 16 mg
Đumbir se danas koristi kao dodatak jelima, a poznato je da se prave i čajevi od đumbira, te da se od njega prave i poznati kolači.



5 dokazanih dejstava đumbira u organizmu


  1. Đumbirom protiv mučnine- đumbir se već dugi niz godina koristi kao lijek za odstranjivanje mučnine.Naime, najprije se primjenjivao kako bi se spriječila morska bolest kod moreplovaca, a danas se čak preporučuje i pacijentima za ublažavanje mučnine poslije operacija i kod pacijenata oboljelih od raka koji su pod hemoterapijom.Međutim, smatra se da je ipak najefektivniji kada je u pitanju mučnina povezana sa trudnoćom, odnosno popularna "jutarnja mučnina".Bitno je naglasiti da đumbir neće pomoći ako su epizode povraćanja već počele.
  2. Snižavanje količine holesterola- srčani problemi su povezani sa povećanim koncentracijama LDL-a ( low density lipoprotein- lipoproteini male gustine).Naime, LDL je tip holesterola koji je štetan za organizam, a funckija mu je u transportu masti kroz organizam, ali zbog svoje male gustine, manje količine masti u toku transporta bivaju zadržane na krvnim sudovima.Nakupljanjem masti na krvnim sudovima razvija se ateroskleroza, koja je najčešći uzrok u nastanku infarkta.
  3. Sprečavanje Alzhajmerove bolesti- ova teza se zasniva na najnovijim istraživanjima koja su još u ranoj fazi.Oksidativni stres i hronične upale su uzrok broj jedan u nastanku Alzhajmerove bolesti.Kada uzmemo u obzir da đumbir ispoljava jako antioksidativno dejstvo, tj. da uništava slobodne radikale u organizmu i sprečava njihovo nakupljanje, te samim time i nastanak oksidativnog stresa, onda je lako zaključiti zašto vlada vjerovanje da se može koristiti u prevenciji ove bolesti.
  4. Ublažavanje menstrualnih bolova- menstrualni bolovi variraju po svojoj jačini, pa tako kod nekih žena mogu biti jaki do te mjere da žena kolabira.Primjena đumbira u smanjenju menstrualnih bolova je već dugo poznata, a danas se smatra da uzimanjem 1 g đumbira u toku 3 dana za vrijeme menstrualnog krvarenja, bolovi se značajno smanjuju.Neka istraživanja pokazuju da je đumbir imao isto dejstvo kao neki lijekovi koji se koriste (npr. ibuprofen).
  5. Pomaže varenje hrane- ovo je veoma važno za osobe sa hroničnim problemima u probavi.Kod tih osoba obično se javljaju simptomi u vidu neugode u gornjim dijelovima stomaka i jakih bolova koji se javljaju periodično.Smatra se da je usporeno pražnjenje crijeva upravo uzrok ovoga stanja.Istraživanja su pokazala da se 50% brže hrana vari primjenom 1 g đumbira prije obroka.Dokazano je i da uzimanje đumbira prije tanjira supe, smanjuje vrijeme njene probave sa 16 na 12 minuta.

Nema komentara:

Objavi komentar