Stranice

utorak, 14. veljače 2017.

...na dan, drži doktora van !

Kod nas možda slabije poznat izraz, ali u Velikoj Britaniji i u Sjedinjenim Američkim Državama često se može čuti fraza: "An apple a day keeps the doctor away.", što u prevodu znači "Jedna jabuka na dan, drži doktora van.". Da li stvarno ima istine u ovome? Da li će nam samo jedna jabuka na dan toliko očuvati zdravlje i u čemu se krije tajna? Neupitno je da se jabuka izdvaja od ostalih voća zbog svoje izuzetne kvalitete i sadržaja bogatog hranjivim materijama, a šta tačno sadrži, pročitajte u nastavku.


Hranjiva vrijednost jabuke

U 100 grama jabuke, nalazimo veliki niz životno važnih supstanci, a to izgleda ovako:
  • Ugljikohidrati- 13,8 g
  • Vlakna- 2,4 g
  • Masti- 0,17 g
  • Bjelancevine- 0,26 g
  • Vitamin E- 0,18 mg
  • Vitamin C- 4,60 mg
  • Kalcij- 6 mg
  • Kalij- 107 mg
  • Fosfor- 11 mg
  • Magnezij- 5 mg
Niz važnih nutritivnih jedinica čini jabuku skoro pa savršenim izborom u svakodnevnoj prehrani, a šta zapravo možemo spriječiti konzumiranjem jabuka, te šta možemo liječiti?

Prevencija bolesti i uticaj na zdravlje

Prije svega, treba istaknuti da u današnje vrijeme dejstvo jabuka nije toliko vjerodostojno kao prije.Razlog tome je konzumiranje jabuka koje kupujemo u supermarketima, a te jabuke su genetični modifikovano kako bi izgledale veće, sočnije, zrelije, te kako bi duže trajale i kako bi se spriječilo njihovo truljenje.Takve jabuke su podložene dejstvu pesticida i raznim hormonalnim sredstvima, pa je veoma bitno dobro ih oprati prije upotrebe, kako bi se makar malo smanjio toksični učinak.
U slučaju da se konzumiraju jabuke koje su ubrane direktno sa grane, koje su plod prirode i nisu bile podložene hemijskim dejstvima, onda govorimo o pravom izvoru života.


Okrenimo se pozivinim učincima jabuka u organizmu.
Krenimo od samog početka, a to je dejstvo na zube.Aktivne supstance u jabuci potiču lučenje pljuvačke (salive) u ustima, a enzimi koji se u njoj nalaze uništavaju bakterije, te tako održavaju zube čistima i bijelima.

S obzirom da sadrže vlakna, jabuke djelimično sprečavaju nastanak Diabetes mellitusa tipa 2.
Ova vrsta Diabetesa razvija se kod odraslih osoba, a istraživanje je pokazalo da kod žena koje konzumiraju makar 1 jabuku na dan, rizik od nastanka diabetesa smanjen je za 28%.

Sljedeća stavka je povezana takođe sa vlaknima, a to je smanjenje holesterola i smanjenje rizika od nastanka srčanih oboljenja.Vlakna se u probavnom traktu vezuju za holesterol i razgrađuju ga, što je ujedno povezano i sa prevencijom nastanka srčanih oboljenja jer je LDL u organizmu smanjen.

Smanjenje rizika u nastanku bubrežnog kamenca- jabuke su, kako smo već naveli, bogate brojnim vitaminima i mineralima.Minerali kao što su natrij, kalij i kalcij, u bubrezima  grade soli koje se lako rastvaraju u vodi i izbacuju iz organizma.Tako njihova veća koncetracija podrazumijeva i povećanje diureze (količine mokraće koja se u toku dana stvori), a time i smanjenje rizika u nastanku bubrežnog kamenca.

Antioksidativno dejstvo- jabuka od svih voća ispoljava možda i najjače antioksidativno dejstvo.U ovome se i krije tajna izreke koju smo naveli na početku teksta.Naime, pod time podrazumijevamo da uništava slobodne radikale koji se u organizmu nakupljaju nakon normalnih životnih procesa: disanje, metabolizam, rad mišića, razgradnja materija, itd.Ovi slobodni radikali bi inače uzrokovali oštećenje ćelije i starenje organizma, ali jabuke ih uništava te samim time sprečava i njihovo dejstvo.

Jačanje imuniteta i gubitak kilograma- iako vam ove dvije stavke na prvi pogled izgledaju nepovezano, ipak postoji veza između njih.Ta veza nazvana je vitamini.Za imunitet su vitamini važni kao stimulatori za stvaranje odbrambenih ćelija i jačanje njihove funkcije.Sa druge strane, ishrana bogata vitaminima, omogućava enzimima u organizmu bolje funkcionisanje i brže varanje hrane, te sprečavanje njenog nakupljanja i prelaska u masno tkivo.

Nema komentara:

Objavi komentar