Hranjiva vrijednost jabuke
U 100 grama jabuke, nalazimo veliki niz životno važnih supstanci, a to izgleda ovako:
- Ugljikohidrati- 13,8 g
- Vlakna- 2,4 g
- Masti- 0,17 g
- Bjelancevine- 0,26 g
- Vitamin E- 0,18 mg
- Vitamin C- 4,60 mg
- Kalcij- 6 mg
- Kalij- 107 mg
- Fosfor- 11 mg
- Magnezij- 5 mg
Prevencija bolesti i uticaj na zdravlje
Prije svega, treba istaknuti da u današnje vrijeme dejstvo jabuka nije toliko vjerodostojno kao prije.Razlog tome je konzumiranje jabuka koje kupujemo u supermarketima, a te jabuke su genetični modifikovano kako bi izgledale veće, sočnije, zrelije, te kako bi duže trajale i kako bi se spriječilo njihovo truljenje.Takve jabuke su podložene dejstvu pesticida i raznim hormonalnim sredstvima, pa je veoma bitno dobro ih oprati prije upotrebe, kako bi se makar malo smanjio toksični učinak.
U slučaju da se konzumiraju jabuke koje su ubrane direktno sa grane, koje su plod prirode i nisu bile podložene hemijskim dejstvima, onda govorimo o pravom izvoru života.
Okrenimo se pozivinim učincima jabuka u organizmu.
Krenimo od samog početka, a to je dejstvo na zube.Aktivne supstance u jabuci potiču lučenje pljuvačke (salive) u ustima, a enzimi koji se u njoj nalaze uništavaju bakterije, te tako održavaju zube čistima i bijelima.
S obzirom da sadrže vlakna, jabuke djelimično sprečavaju nastanak Diabetes mellitusa tipa 2.
Ova vrsta Diabetesa razvija se kod odraslih osoba, a istraživanje je pokazalo da kod žena koje konzumiraju makar 1 jabuku na dan, rizik od nastanka diabetesa smanjen je za 28%.
Sljedeća stavka je povezana takođe sa vlaknima, a to je smanjenje holesterola i smanjenje rizika od nastanka srčanih oboljenja.Vlakna se u probavnom traktu vezuju za holesterol i razgrađuju ga, što je ujedno povezano i sa prevencijom nastanka srčanih oboljenja jer je LDL u organizmu smanjen.
Smanjenje rizika u nastanku bubrežnog kamenca- jabuke su, kako smo već naveli, bogate brojnim vitaminima i mineralima.Minerali kao što su natrij, kalij i kalcij, u bubrezima grade soli koje se lako rastvaraju u vodi i izbacuju iz organizma.Tako njihova veća koncetracija podrazumijeva i povećanje diureze (količine mokraće koja se u toku dana stvori), a time i smanjenje rizika u nastanku bubrežnog kamenca.
Antioksidativno dejstvo- jabuka od svih voća ispoljava možda i najjače antioksidativno dejstvo.U ovome se i krije tajna izreke koju smo naveli na početku teksta.Naime, pod time podrazumijevamo da uništava slobodne radikale koji se u organizmu nakupljaju nakon normalnih životnih procesa: disanje, metabolizam, rad mišića, razgradnja materija, itd.Ovi slobodni radikali bi inače uzrokovali oštećenje ćelije i starenje organizma, ali jabuke ih uništava te samim time sprečava i njihovo dejstvo.
Jačanje imuniteta i gubitak kilograma- iako vam ove dvije stavke na prvi pogled izgledaju nepovezano, ipak postoji veza između njih.Ta veza nazvana je vitamini.Za imunitet su vitamini važni kao stimulatori za stvaranje odbrambenih ćelija i jačanje njihove funkcije.Sa druge strane, ishrana bogata vitaminima, omogućava enzimima u organizmu bolje funkcionisanje i brže varanje hrane, te sprečavanje njenog nakupljanja i prelaska u masno tkivo.
Nema komentara:
Objavi komentar