Zadnjih nekoliko dana možemo dosta čitati o tome kako spriječiti ili usporiti starenje, ali da li je ijedna od tih metoda zaista pouzdana? Organizam svake osobe je poseban, pa tako određene grupacije ljudi reaguju na ishranu, životne navike i terapiju puno bolje nego drugi.Ipak, slažemo se da svako može poraditi na sebi i očuvati svoje zdravlje.
Tajnu dugotrajnog života otrkiva nam Bernardo Lapallo, čovjek koji u svojoj 113. godini može uživati u životu jer čak i sada nije ovisan ni o čijoj pomoći oko svakodnevnih fizičkih aktivnosti.
Njegov način života sastoji se od psihičkog i fizičkog razvića tijela.Psihički ostaje "oštar" tako što popunjava križaljke i čita knjige, a što se tiče fizičke spreme, kaže da svaki dan šeta u prirodi oko 2,5 km.Ključne savjete za dugovječnost dobio je od svog oca, a savjeti uključuju način života prethodno naveden, te nekoliko posebnih namirnica.
Hrana koja je izrazito zdrava za naše tijelo i koja će nam pomoći u produženju životnog vijeka:
1.Maslinovo ulje- sve vrste maslinovog ulja, ali pogotovo ekstra djevičansko maslinovo ulje djeluju veoma dobro na naš organizam.Bogato je nezasićenim masnim kiselinama, odnosno u organizmu potiče stvaranje "dobrog" holesterola.
2.Bijeli luk- sadrži jedinjenje sumpora koje se naziva alicin.Ova supstanca daje luku karakterističan oštar miris, a takođe je zadužena i za sve pozitivne učinke.Koristan je za regulaciju krvnog pritiska, te za regulaciju holesterola i sprečavanje ateroskleroze i srčanih oboljenja.
3.Cimet- pomaže u probavi, te je dobar za regulaciju šećera u krvi.
4.Med- možda i najpoznatiji antioksidans koji se već stoljećima koristi.Neki čak smatraju da med može suzbiti razvoj raka, ali to još nije naučno dokazano.Neupitno je da je med odličan u uništavanju štetnih materija u organizmu, te u regulaciji metaboličkih procesa.
5.Čokolada- možda začuđujuće, ali i čokolada ima svoje pozitivne strane.Naime, čokolada nije samo proizvod koji nam uništava zube, povisi nivo šećera u krvi i deblja.Crna čokolada sadrži visok procenat kakaa, te koristi u sniženju krvnog pritiska i sprečavanju nastanka srčanih oboljenja.
Nema komentara:
Objavi komentar