Stranice

nedjelja, 5. ožujka 2017.

Ne porede je bez razloga sa jabukom.....

Voćka koja što po izgledu, što po izvoru postojanja asocira sa jabukom, mnogo manje je korištena u svakodnevnoj ishrani od takozvanog "čuvara zdravlja"-jabuke.Naime, ovaj članak je posvećen rumenom voću- BRESKVI.




Breskve vode porijeklo još iz davnih vremena, tačnije prvi uzgoj počinje u Kini, da bi preko Perzije na koncu došle do Europe.Pupoljci mogu da prežive i na veoma niskim temperaturama (čak i do -30°C), što ovo voće čini izuzetno povoljnim za uzgoj u velikom broju klimatskih podneblja.A sada ono najvažnije, zašto je breskva tako zdrava?

Nutritivna vrijednost

Važno je naglasiti da breskve ne sadrže nikakvu vrstu masnoću, ali su veliki izvor vitamina, pa tako u 100 g nalazimo:

  • Masti: 0 g
  • Proteini: 1 g
  • Ugljikohidrati: 10 g
  • Vlakna: 1 g
  • Vitamin A: 326 IU (Internacionalnih jedinica)
  • Vitamin C: 6,6 mg
  • Vitamin E: 0,7 mg
  • Vitamin K: 2,6 mg
  • Bakar: 190 mg
  • Kalij: 0,1 mg
Pozitivne strane i učinak na zdravlje

Kao što je navedeno, važna stavka je to što ne sadrže nikakve masnoće, a pored toga veoma su bogate drugim nutrientima.
Breskva zahvaljujući vitaminu C i E ponaša se u organizmu kao veoma dobar antioksidans.Antioksidansi se nalaze i u kori i u "mesu" breskve.
Bogate su vlaknima, kao i većina voća, pa pomažu probavu, što asocira i sa sljedećim super-efektom, a to je: kontrola tjelesne težine.
Jedna breskva sadrži veoma malo kalorija, tj. oko 60 kalorija, pa tako ukoliko želite smršati, samo zamjenite svoju uobičajnu užinu sa bilo kojim voćem, a pogotovo je dobro breskvama.
Na kraju, pored svih ovih beneficija koje nudi breskva, treba napomenuti da je relativno veliki postotak ljudi alergičan na breskve.Alergije se uglavnom javljaju kao svrab jezika, a u najgorem slučaju imamo respiratorne probleme i sužavanje disajnog puta.
Razlog alergijskom dejstvu je postojanje proteina koji se nalazi u breskvi, a koji je najvećim dijelom u kori, pa tako neke osobe mogu jesti konzervirane ili oguljene breskve, a samo im svježe breskve sa korom smetaju.

Nema komentara:

Objavi komentar