U svijetu je godinama vladalo vjerovanje da su alkoholna pića zadužena isključivo za dobar provod i za dostizanje određenog nivoa euforije, nakon kojeg nastupa depresivno dejstva alkohola na mozak što dovodi do izražene pospanosti.
Međutim, razna alkoholna pića sadrže u sobi i sastojke koji pozitivno djeluju na organizam i uopšteno pridonose zdravlju čovjeka.Jedno od takvih pića svakako je i vino.
Vino se dobija fermentacijom grožđa.Proces fermentacije je zapravo proces alkoholnog vrenja, pri čemu se izdvajaju alkohol etanol (koji se nalazi u sastavu svih alkoholnih pića), te ugljen dioksid.
Razlikujemo nekoliko vrsta vina: crno, crveno, bijelo, od kojih svako ispoljava specifičan efekat u organizmu, ali se najkorisnijim svakako smatra crno vino.
Crno vino u organizmu posebno je značajno za poboljšanje krvne slike, te smanjenje rizika od nastanka određenih poremećaja u organizmu.Pozitivan učinak vina je izražen i na mozak, kosti, digestivni sistem, te ispoljava antioksidativno dejstvo (uništava štetne slobodne radikale).
Pozitivni učinci na organizam
Prije svega bitno je naglasiti da konzumiranje 1 čaše vina svakodnevno ispoljava veliki niz pozitivnih učinaka na organizam, ali prekomjerno konzumiranje dovest će do oštećenja jetre, mozga, nastajanja demencije i sl.
Koristan efekat na srce i krvnu sliku ispoljava se kao smanjenje rizika od nastanka srčanog udara, umjerene količine vina dovode do povećanja HDL-a (tzv. dobri holesterol), a smanjuju količinu LDL-a (tzv. loši holesterol koji uzrokuje aterosklerozu i druga oboljenja).Alkohol koji se nalazi u vinu ima antikoagulativno dejstvo (razgrađuje krvne ugruške koji začepe krvne sudove), te se na taj način i smanjuje rizik od srčanog udara.
U vinu takođe nalazimo i prisustvo važne životne supstance- resveratrol.Resveratrol u organizmu ispoljava antioksidativno dejstvo, te poboljšava dejstvo drugih antioksidanasa u organizmu.Naime, antioksidansi su supstancije koje dovode do uništavanja oksidanasa koji su zaduženi za uništavanje ćelija i za starenje.Prema tome, veće količine resveratrola u organizmu dovode do većeg uništavanja oksidanasa, te samim time i očuvanja zdravlja.
U digestivnom sistemu najvažniji efekat ispoljava se u baktericidnom dejstvu alkohola, odnosno njegovoj sposobnosti da uništava bakterije.Pa se tako kroz historiju koristio u terapiji dijareje (proliva) i sličnih oboljenja uzrokovanih bakterijama.
Nema komentara:
Objavi komentar