Stranice

četvrtak, 23. veljače 2017.

Šta to dodajemo u kafu i čaj i kako djeluje na naše tijelo?

Krajem januara u Americi je sprovedeno istraživanje koje se ticalo konzumiranja kafe i čaja u svakodnednom životu građana.Statistika pokazuje da čak 51% ispitanika konzumira kafu svakodnevno, a oko 26% konzumira čaj.Ova pića dobro su poznata po prisustvu kofeina, odnosno teina u čaju, te su kao takva veoma dobra za poboljšanje nivoa budnosti, za koncentraciju i bolju efektivnost mozga.U prevodu, ove supstance djeluju kao psihostimulansi, ali je negativna strana toga što je takvo dejstvo povezano sa ovisnošću, pa ih neki nazivaju i jednom vrstom "narkotika".




Međutim, većini sam ukus ovih napitaka ne odgovara, pa posežu za dodacima.Od dodataka tu je najčešće šećer, zatim med za čaj, te šlag ili mlijeko za kafu.Dodavanjem ovih supstanci, ne samo da se mijenja ukus, nego mijenjamo i kalorijski sastav napitaka.Naime, sve navedene supstance koje dodajemo bogate su kalorijama, te imaju veliku energetsku vrijednost, ali veoma malu nutritivnu vrijednost.Od njih izdavajaju se mlijeko i med koji su inače preporučeni u svakodnevnoj primjeni, ali obično mlijeko koje dolazi u kafu je toliko prerađeno da gubi skoro sve svoje nutritivne osobine.
U takvom mlijeku, nalazi se oko 22 mg kalcija, što nije ni blizu dnevnim potrebama od 1000-1300 mg.Sa ovim dodacima, imat ćete mnogo veći unos kalorija u svoj organizam nego inače.Iako brojke ne pokazuju neke značajne vrijednosti, odnosno pokazuju samo oko 60 kalorija više nego što bi unosili bez ikakvih dodataka.Na kraju treba uzeti u obzir da ako redovno konzumirate čaj ili kafu, na kraju će ipak doći do kumulacije tih kalorija, te na kraju i do njihovog izražaja.

Nema komentara:

Objavi komentar