Stranice

utorak, 28. ožujka 2017.

Šta je to "japanska jabuka" ?

Biljka porijeklom iz Azije koja nosi ime "kaki" ( kod nas poznatija kao "japanska jabuka" ) izuzetno je ljekovita biljka koja raste u toplijim predjelima.Porijeklo vodi iz Japana, Burme i Kine, a kod nas se uzgaja u mediteranskim predjelima i u specijalnim plastenicima.Japanska jabuka je listopadno drvo sa plodovima koji variraju od žute do crvene boje, a imaju ukus koji dosta podsjeća na marelice.


Plodovi su najbolji u kasnu jesen, a plod je niskokaloričan i sadrži veliku količinu ugljikohidrata koji su važni za probavu.Kao i sve vrste voća, sadrži velike količine vitamina i minerala, a najvećim dijelom kalcij, kalij, magnezij i fosfor, te A, B, C i E vitamine.Od aminokiselina bogati su lizinom, triptofanom i alaninom.

Ljekovita svojstva kaki biljke

Plod japanske jabuke i njegov sok imaju izuzetno ljekovita svojstva koja su efikasna kod rješavanja probavnih problema kao što su zatvor, hemoroidi, oboljenja želuca poput gastroenteritisa.

Pored rješavanja probavnih problema, japanska jabuka se pokazala efikasnom i kod snižavanja povišenog tjelesnog pritiska (tačnije regulacije krvnog pritiska), zatim kod oboljenja jetre i žuči.
Izuzetno važno dejstvo je jačanje imuniteta zahvaljujući vitaminima koje sadrži, a pored toga dobar je i za nerve, odnosno dobar je za prevenciju oboljenja živaca.Osušeni zreo plod pomaže i kod oboljenja bronha i protiv suhog kašlja.

Plodove kakija možemo iskoristiti i na drugačije načine osim navedenih.Oguljen plod japanske jabuke ostavljen na suncu i preko noći poprimit će bijelu boju i na taj način dobiti malo drugačija ljekovita svojstva.Tada se on može koristiti u borbi protiv crijevnih parazita koji se u crijevima patološki nalaze.Takođe je dobar i za liječenje suhog upornog kašlja, te snižava povišenu tjelesnu temperaturu.Nekada se čak koristio i kao koagulanttno sredstvo (sredstvo za zgrušavanje krvi).

U Japanu se koristi za pečenje aromatične rakije.Plodovi su takođe dobri za zimnice s obzirom da posjeduju veliku nutritivnu vrijednost, a veoma lako se konzervišu.List japanske jabuke se može koristiti kao faktor koji potpomaže stezanje tkiva, a sasušena kora može poslužiti kao zaslađivač raznim jelima ili pićima.

Kozmetičke kuće su spoznale izuzetna dejstva ovog ploda, te se od unutrašnjasti ploda pravi odlična maska za lice koja čisti i osvježava isušenu kožu.

Nema komentara:

Objavi komentar