Stranice

nedjelja, 26. ožujka 2017.

RECEPT: Sirup od maslačka za temelj zdravlja !

Proljeće je stiglo, što za mnoge znači kraj hladnoćama i zdravo toplom, sunčanom vremenu.Međutim, mnogo nas zanemaruje da baš u proljeće cvjetaju i sazrijevaju brojni plodovi prirode koje možemo koristiti kako bismo sačuvali i unaprijedili svoje zdravlje.Pa tako i jedan od tih plodova prirode je i maslačak.Mi vam danas donosimo recept za sirup od maslačka za koji ćete željeti da ste mnogo ranije saznali !


Maslačak spada u porodicu glavočika i predstavlja samoniklu biljku izuzetno bogatu vitaminima i mineralima, a posebno vitaminima A i C, te mineralima poput kalcija, kalija i natrijuma.Veoma je važna za normalno funkcionisanje bubrega, jetre te ostatka probavnog sistema.Pored toga, plod maslačka u organizmu snižava holesterol i poboljšava sastav krv, a određene studije ukazuju i na njegovo antialergijsko dejstvo, iako se dosta ljudi žali na alergije upravo zbog ovog cvijeta.

Cijela biljka se može koristiti u ljekovite svrhe, pa tako se korijen najčešće koristi u vidu čaja koji pomaže kod probavnih tegoba, a čaj od maslačka se preporučuje i dijabetičarima jer reguliše šećer u krvi.

Stabiljka maslačka se koristi kao regulator metabolizma, te važna supstanca za pročišćavanje krvi, a takođe pomaže i regulaciji kiselosti želuca.Koristi se i u liječenju virusnih bradavica.Mlijeko iz stabljike se maže na bradavicu nekoliko puta dnevno, te na kraju bradavica se isuši i otpadne.

Listovi maslačka se koriste za pripremu salata i variva, a preporučuje se i trudnicama, dojiljama i ženama u menopauzi zbog regulacije hormona u organizmu, posebno ženskih hormona.

Cvjetovke maslačke koristimo za pripremanje sirupa o kojem ćemo dalje pisati.Sirup se može dodavati različitim poslasticama, a može se koristiti i sam, prvobitno za suzbijanje kašlja kod djece.

RECEPT ZA SIRUP


  • 200 g cvjetova maslačka zajedno sa stabljikom
  • 1 kg šećera
  • 2 limuna
  • 1,5 l vruće vode
Priprema


  1. Usitnite stabljike i cvjetove maslačka i onda ih prelijte vrućom vodom.
  2. U to dodajte izrezan limun ili iscjeđen sok od limuna, te sve zajedno kuhajte na laganoj vatri 30-ak minuta
  3. Procijedite tekućinu i dodajte šećer, pa kuhajte još 15 minuta.
  4. Vrući sirup prelijte u staklene boce ili tegle i čuvajte na tamnom i hladnom mjestu

Nema komentara:

Objavi komentar