Maslačak spada u porodicu glavočika i predstavlja samoniklu biljku izuzetno bogatu vitaminima i mineralima, a posebno vitaminima A i C, te mineralima poput kalcija, kalija i natrijuma.Veoma je važna za normalno funkcionisanje bubrega, jetre te ostatka probavnog sistema.Pored toga, plod maslačka u organizmu snižava holesterol i poboljšava sastav krv, a određene studije ukazuju i na njegovo antialergijsko dejstvo, iako se dosta ljudi žali na alergije upravo zbog ovog cvijeta.
Cijela biljka se može koristiti u ljekovite svrhe, pa tako se korijen najčešće koristi u vidu čaja koji pomaže kod probavnih tegoba, a čaj od maslačka se preporučuje i dijabetičarima jer reguliše šećer u krvi.
Stabiljka maslačka se koristi kao regulator metabolizma, te važna supstanca za pročišćavanje krvi, a takođe pomaže i regulaciji kiselosti želuca.Koristi se i u liječenju virusnih bradavica.Mlijeko iz stabljike se maže na bradavicu nekoliko puta dnevno, te na kraju bradavica se isuši i otpadne.
Listovi maslačka se koriste za pripremu salata i variva, a preporučuje se i trudnicama, dojiljama i ženama u menopauzi zbog regulacije hormona u organizmu, posebno ženskih hormona.
Cvjetovke maslačke koristimo za pripremanje sirupa o kojem ćemo dalje pisati.Sirup se može dodavati različitim poslasticama, a može se koristiti i sam, prvobitno za suzbijanje kašlja kod djece.
RECEPT ZA SIRUP
- 200 g cvjetova maslačka zajedno sa stabljikom
- 1 kg šećera
- 2 limuna
- 1,5 l vruće vode
- Usitnite stabljike i cvjetove maslačka i onda ih prelijte vrućom vodom.
- U to dodajte izrezan limun ili iscjeđen sok od limuna, te sve zajedno kuhajte na laganoj vatri 30-ak minuta
- Procijedite tekućinu i dodajte šećer, pa kuhajte još 15 minuta.
- Vrući sirup prelijte u staklene boce ili tegle i čuvajte na tamnom i hladnom mjestu
Nema komentara:
Objavi komentar